Recepten

Gepost op dinsdag 8 maart 2016

Bereikbaarheid Kringwinkel Brugse Poort & Open Plaats

Wegens langdurige en grootschalige werken aan de Phoenixstraat/Bevrijdingslaan/Seghersplein in de Brugse Poort rijden de bussen (lijn 10, 12a en 12b) vanaf maandag 19 februari niet meer tot aan halte Weversstraat en halte Seghersplein. Afstappen kan aan halte Gent Brugsepoort, halte Gent Nieuwewandeling of halte Peerstraat. Van daaraf is het ongeveer 10' lopen tot aan Kringwinkel Open Plaats Brugse Poort of Open Plaats Sint-Jan-Baptiststraat.

Check steeds je traject via de app van De Lijn. 

 
 
 
 
 
 
 
 

Creatief met groenten

 

Blader doorheen onze receptenmap

 

 

Aardappelpuree met linzen

Ingrediënten:

• 5 middelgrote aardappelen;
1 ui;
• 1 blik linzen;
• 1 grote zoete aardappel,;
250 g champignons;
• een handje cashewnoten;
1 klontje plantaardige boter;
• 1 el sojasaus;
• 250 ml plantaardige room;
• 1.5 tl kurkuma;
• 1/2 tl  kardemom;
• 1/4 tl komijn;
• /2 bouillonblokje;
• 1.5 tl  curry,
• 1 tl paprikapoeder;
• een snuifje kaneel;
• 1/2 l water;
• peper en zout.

Bereiding:

1. Was en snij de aardappelen met schil in grove stukken.
2. Snipper de ui fijn.
3. Schil en snij de zoete aardappel in stukjes en doe hetzelfde met de champignons.
4. Smelt het klontje boter in een grote kookpot.
5. Stoof de ui en aardappelen aan. Voeg de zoete aardappel  en champignons toe aan de aardappelen.
6. Stoof alles een 5-tal minuutjes aan.
7.  Giet het water met het bouillonblokje en de sojasaus bij de aardappelen en groenten. Breng aan de kook, voeg de kruiden toe en laat op een middelhoog vuur verder pruttelen tot de groenten beetgaar zijn.
8. Voeg de room, linzen en cashewnoten toe.
9. Roer alles goed om en laat nog een 2-tal minuten verder koken.


Ovenschotel: zoete aardappel en linzen

Ingrediënten:

• 200 g groene linzen (in blik);
• 1.5 kg zoete aardappelen;
• 2 el olijfolie, 2 teentjes knoflook;
• 2 el gehakte peterselie;
• 2 el sojasaus;
• 1 el gehakte bieslook;
• 2 sjalotjes;
• 100 ml room;
• zout en peper.

Bereidingswijze:

1. Schil de zoete aardappelen en snijd ze in stukjes.
2. Kook ze gaar in een grote pot met water.
3. Verhit de olijfolie in een pan en fruit hierin de sjalotten en de knoflook.
4. Voeg de uitgelekte linzen, kruiden en sojasaus toe en laat 5 tot 10 minuutjes stoven.
5. Giet in een ovenschaal.
6. Laat de zoete aardappelen uitlekken, pureer ze en kruid naar smaak met peper en zout.
7. Verdeel de puree over de linzen en druk goed aan.
8. Giet de room over de schotel.
9. Bak 15 minuten in de oven op 180 °C.
10. Zet nu een paar minuten onder de gril tot je een mooi korstje krijgt.

Linzensoep

Ingrediënten:

• 300 gr groene of bruine linzen;
• 2 eetlepels olijfolie;
• 2 middelgrote uien, fijngesneden;
• 3 teentjes knoflook (fijngehakt);
• zout en zwarte peper;
• 3 eetlepels tomatenpuree;
• 1 kleine bleekselderij, gesneden;
• 1/2 wortel, fijngesneden;
• 2 laurierblaadjes;
• 1 bosje gehakte peterselie;
• 1 eetlepel  mosterd;
• 1-2 eetlepels rode wijnazijn

Bereidingswijze:

1. Verhit de olijfolie in een grote pan en bak de ui 5-7 minuten.
2. Voeg knoflook, 1 theelepel zout, tomatenpuree, bleekselderij, wortel, laurier en peterselie toe
3. bak nog eens 3 minuten, terwijl je roert.
4. Spoel linzen af en laat ze uitlekken.
5. Breng 2 liter water aan de kook en doe er linzen bij.
6. Verlaag de temperatuur en kook met het deksel half gesloten tot de linzen zacht zijn.
7. Roer de mosterd en rode wijnazijn door de soep en pureer met een staafmixer. De soep moet een beetje knapperig blijven.
8. Breng op smaak met zout en peper.

 


Rijst met chili con carne

Personen: 4
Ingrediënten:

• 2 grote uien
• 2 eetlepels olie
• 2 à 3 tenen knoflook
• 2 kleine kopjes rijst (200 à 250 g)
• 4 kleine kopjes kraantjeswater
• een blik van 400 gram tomaat (in stukjes of zelf in stukjes snijden)
• 1,5 à 2 blikken van 400 gram witte bonen in tomatensaus (600 à 800 gram totaal)
• 1 klein blik of bokaal erwtjes en wortelen (400 g)
• 1 kleine bokaal prinsessenbonen (330 g)
• 1 eetlepel tomatenketchup
• peper
• paprikapoeder of spaghettikruiden of Italiaanse kruiden
• eventueel pili-pilipoeder of tabasco

Bereidingswijze:

1. Maak de uien schoon.
2. Fruit de uien in de olie.
3. Snij de knoflook fijn.
4. Doe de knoflook bij de ui.
5. Voeg de rijst en het water toe.
6. Laat het geheel sudderen tot de rijst gaar is.
7. Bij droogkoken van de rijst (zonder dat deze gaar is), voeg nog wat extra water toe.
8. Voeg het blik tomaat toe (indien gehele tomaat in blik, deze eerst een beetje fijnsnijden).
9. Voeg meteen ook de bonen en de andere groenten toe.
10. Laat het geheel goed doorverwarmen.
11. Voeg de tomatenketchup toe.
12. Kruid op het einde.

Tips:

 Er kunnen ook andere groenten worden toegevoegd zoals bijvoorbeeld courgette of aubergine. Deze groenten zijn goedkoper in de zomermaanden.
 Dit gerecht kan ook gegeten worden met pasta of aardappelen. U kan de aardappelen in kleine stukjes meebakken samen met de ui.

 

Knolselder-wortelsalade met Russische yoghurtdressing

Personen: 4

Ingrediënten:

• 1/4 knolselder (± 300 g knolselder schoongemaakt)
• 2 middelgrote wortels (± 200 g wortels)
• 2 eetlepels ketchup
• 2 potjes of een groot kommetje (magere) witte yoghurt
• 1/2 à 1 theelepel mosterd
• eventueel 1 teentje knoflook (fijngesneden)
• eventueel bieslookkruiden uit een potje of 2 eetlepels verse bieslook
• eventueel peper naar smaak


Bereidingswijze:

1. Snij de knolselder in stukken.
2. Snij de ongeveer 0,5 cm dikke schil eraf.
3. Rasp of snij de knolselder en wortel zeer fijn.
4. Meng de knolselder en de wortel.
5. Maak de dressing van de ketchup, yoghurt, mosterd, knoflook, bieslook en peper.

Tips:

• Knolselder heeft van zichzelf reeds een vrij pittige smaak. Voeg de mosterd en knoflook dan ook toe naar eigen smaakvoorkeur. Zeker bij sterke mosterd volstaat een klein beetje mosterd.

Aardappelpuree met pastinaak

Ingrediënten:
• 2 pastinaken;
• 8 aardappelen;
• 2 grote uien;
• snuifje tijm;
• 1 dl melk;
• peper, nootmuskaat en zout;
• 1 eetlepel olijfolie.
Bereidingswijze:
1. Kook de aardappelen gaar in de schil en maak intussen de groenten schoon.
2. Snipper de ui en snij de pastinaak in stukken.
3. Verwarm de olijfolie en fruit de ui.
4. Voeg een snuifje tijm, de pastinaak en een bodempje water toe en laat gaar stoven.
5. Voeg een scheut melk bij de pastinaak met ui en mix fijn.
6. Pel de gare aardappelen en pureer ze.
7. Roer de pastinaakpuree door de aardappelpuree.
8. Breng het geheel op smaak.

Koolrabi met kerriesaus:

Ingrediënten:

• 1 koolrab;
• 1 gesnipperde ui;
• snufje zout;
• olie;
• 1 bouillonblokje;
• 2 of 3 tl kerriepoeder;
• 2 dl melk;
• ½ el maïzena

Bereidingswijze:

1. Schil de koolrabi en snij hem in blokjes.
2. Kook de groente in 10 tot 15 minuten beetgaar.
3. Giet de koolrabi af en bewaar het kookvocht.
4. Fruit ui met kerrie in olie en voeg er bouillon, 2 dl koolrabikookvocht en melk aan toe.
5. Bind de saus met de maïzena en serveer ze over de koolrabi.

Wortelsoep

Voor 4 personen:
Ingrediënten:

• 1 grote ajuin
• 750 gram wortelen
• 1 eetlepel vetstof
• 1 groentebouillonblokje (eventueel 1,5)
• Eventueel verse salie

Bereidingswijze:

1. Snij de ajuin en wortelen in stukken. 
2. Laat een klontje boter smelten in een kookpot.
3. Voeg de ajuin toe en laat deze op een zacht vuurtje glazig worden. 
4. Voeg de wortelen toe en laat stoven. 
5. Los het bouillonblokje op in 1 liter water en voeg toe aan de groenten. 
6. Breng alles op smaak met peper en zout. 
7. Breng de soep aan de kook en laat ongeveer 30 minuten sudderen. 
8. Mix de soep.
9. Voeg de gehakte salie toe. 

Yoghurt-fruitdrank!

Aantal: voor 2 glazen.
Ingrediënten:

• 2dl sinaasappelsap, zonder toegevoegde suikers
• 2dl magere yoghurt
• 1 banaan
• 1 theelepel honing

Bereidingswijze:

1. Prak de banaan met een vork.
2. Doe het sinaasappelsap, de geprakte banaan en de yoghurt in een kom.
3. Voeg honing toe, naar eigen smaak.
4. Klop alles met de klopper goed door elkaar

Tips:

Je kan deze yoghurtdrink nog lekkerder maken, met vers geperst sinaasappelsap. Je kan ook ander fruit gebruiken.Door een mixer te gebruiken, wordt de yoghurtdrink schuimiger!

SPINAZIERIJST met kaas

Ingrediënten voor 1 persoon:

 75g rijst
 60g spinazie
 40g geraspte kaas (light)
 een laurierblad
 muskaatnoot
 zout naar smaak
Bereidingswijze:

Kook de rijst samen met het laurierblad.
Snij ondertussen de spinazie fijn, meng met de kaas, muskaatnoot en zet opzij.
Meng de gare hete rijst met de spinazie-kaas mengeling en laat even rusten.
Tips:

Zet bij het rusten van de rijst-spinazie mengeling het deksel niet volledig op de pot, zo behoudt de spinazie zijn frisse kleur.
SMOOTHIE met rode vruchten

Ingrediënten voor 10 personen:

 750g diepvries rode vruchten
 1liter water
 750g magere yoghurt
 eventueel zoetstof
Bereidingswijze:

Pureer in een keukenmachine of blender de diepvriesbessen met water.
Schep er 20 kleine lepels uit voor versiering.
Voeg yoghurt bij de gemixte bessen en mix nog eens.
Giet de smoothies in grote glazen en versier met de vruchtencoulis.
Tips:

Gebruik je vers fruit zorg dan dat je het water op voorhand koelt. Zo wordt je smoothie lekker fris.


QUICHE met venkel en wortel

Ingrediënten voor 4 personen:

1 pak bladerdeeg
 2 eieren
 200g magere witte kaas
 150g light sojaroom
 700gr venkel
 250g wortelen
 200 ml halfvolle melk
 50g feta kaas light
 ½ kl komijnzaad of karwijzaad
 peper en zout
Bereidingswijze:

Verwarm de oven op 180°C
Snij de venkel en wortelen in fijne stukken, kook ze 15 minuten in melk met komijnzaad.
Klop de eieren samen met de witte kaas, de kruidenkaas, de kruiden en het zout.
Bekleed een ingevette bakvorm met bladerdeeg.
Verdeel de groenten over de bladerdeeg en giet het eimengsel erover
Kruimel wat feta kaas erover en bak de quiche 30 minuten.

Tips:

Een quiche kan je maken met om het even welke groente. Ook restjes van de dag ervoor kan je gebruiken om in een quiche te verwerken.
Je kan een kruimeldeeg ook makkelijk zelf maken: meng 3 koppen bloem met 1 kop olie en 1 kop water. Kneed tot een gladde deeg.


RODE BIETEN salade

Ingrediënten voor 1 persoon:

 1 kleine rode biet
 80g yoghurt natuur
 tijm
 zout en peper

Bereidingswijze:

Kook de rode biet op voorhand en laat afkoelen. Een rode biet koken kan tot een uur duren.
Pel en snij de gekookte rode biet in blokjes en meng met de yoghurt en tijm; voeg eventueel nog zout en peper toe.
Tips:

Nadat je de rode biet gekookt hebt, kan je de biet meteen onderdompelen in koud water. Nu kan je de biet erg gemakkelijk pellen.

Gezonde SPORTDRANK

Ingrediënten voor 1 persoon:

 50g meloen of nectarine of een ander seizoensfruit
 150ml koud water
 een snuifje zout
 een halve koffielepel suiker
 2 muntblaadjes
 citroensap naar smaak
Bereidingswijze:

Schil het fruit en snij in blokjes.
Mix het fruit.
Voeg vervolgens het water, het zout, de suiker en de munt toe. Mix nog eens.
Naar smaak kan je nog een beetje citroensap toevoegen.
Decoreer met een blaadje munt.
Tips:

Zorg dat het water goed fris is, zo kan je de sportdrank meteen drinken en hoef je hem niet meer te koelen in de koelkast.

Winterse conchiglie met veggiegehakt, boerenkool en pompoensaus

Ingredienten:

• 500 g. boerenkool (of een andere kool zoals savooi of koolrabi);
• 1,5 blik linzen uitlekgewicht ongeveer 300g. of gebruik 100 g. gedroogde linzen die je zelf gaar kookt in groentebouillon in 20 a 25 min.;
• 2 sjalotten;
• Witte wijn;
• 250 g. kastanjechampignon;
• ½ kg prei;
• 1 ui;
• 2 el. Mosterd;
• Groentebouillon;
• 1 el. Graanmosterd;
• 1 el. Cirtoensap;
• Olijfolie;
• Peper en zout;
• 20 grote pastaschelpen;
• 4 el. Geroosterde en grof gehakte hazelnoten.
• Pompoen.

Bereidingswijze:

1. Kook de pastaschelpen in gezouten water en giet af + laten uitlekken op een keukenhanddoek.
2. Warm de over voor op 180°C.
3. Snijd voor de pompoensaus een pompoen, de preiwitten en ui in stukken.
4. Verhit pot met olijfolie en bak de groenten goudbruin.
5. Voeg de mosterd toe en laat meebakken.
6. Blus met een scheut witte wijn.
7. Giet de groentebouillon erbij tot de groenten net onder staan + laat volledig gaat koken.
8. Pureer de groenten met een mixer tot een gladde saus en meng er het citroensap en de graantjesmosterd onder.
9. Breng op smaak met zout.
10. Snijd de champignons in kleine blokjes en versnipper de sjalotten.
11. Zet bakpan op het vuur en bak de champignons en sjalotten.
12. Blus met een scheutje wijn en laat dit verdampen.
13. Neem van het vuur en kruid ze met wat zout.
14. Was de boerenkool, verwijder de dikke nerven en snijd fijn.
15. Verhit olijfolie in een wok en roerbak hierin de boerenkool.
16. Meng hieronder de linzen en champignons.
17. Bestrijk de bodem van een ovenschaal met de pompoensaus.
18. Vul de pastaschelpen met de vulling en leg ze in de schaal.
19. Verdeel er hier en daar nog wat pompoensaus over en schuif de schotel in de oven voor 10 min.
20. Werk af met stukjes geroosterde hazelnoot.

Winterwok

Nodig voor  1 persoon:

• 1 wortel
• 1/2 pastinaak
• 2 stronken witloofjes
• 1 appel
• 25 g walnoot
• 50 g kikkererwten
• Peper
• Zout
• 1 el. Olijfolie
• 75 g couscous
• 75 ml water

Bereidingswijze:

                         
1. Doe het water in een pot en breng aan de kook.
2. Voeg de couscous toe en laat de couscous het water opzuigen.
3. Laat de bokaal met kikkererwten uitlekken.
4. Schil de wortel, de pastinaak en de appel.
5. Snij de wortel in reepjes en de pastinaak en de appel in stukjes.
6. Verwijder de harde kern van de witloof en snij in grote stukken.
7. Verwarm de olijfolie in een wokpan. Voeg de wortelschijfjes toe. Als de wortelschijfjes halfgaar gebakken zijn, voeg dan de pastinaak toe. Voeg later de stukken witloof toe en roerbak zo verder.
8. Wanneer dit bijna gaar is, doe er dan de stukjes appel bij.
9. Breng alles op smaak met peper en zout.
10. Voeg als laatste ook de couscous en de walnoten toe.
11. Roer alles door elkaar.

Tips:

Granen en peulvruchten samen zijn goede vleesvervangers. Ze bezitten een grote hoeveelheid eiwitten.

 

 

 

 

Spinaziepuree

Ingrediënten voor 1 persoon:
                         
• 200 g aardappelen
• 100 g bladspinazie
• 100 ml magere melk
• 15 g minarine
• Nootmuskaat, peper en zout

Bereidingswijze:

1. Was de spinazie. Droog de spinazie niet, maar gebruik het vocht om de spinazie in gaar te koken.
2. Was, schil en snij de aardappelen in stukken. Kook de aardappelen.
3. Pureer de aardappelen samen met de spinazie.
4. Voeg magere melk, minarine, nootmuskaat, peper en zout toe.

Tips:

Veel mensen gebruiken boter of room bij stamppot. Melkvetten bevatten verzadigde vetzuren en cholesterol. Daarom is het beter om te kiezen voor halvolle of magere melk. Om de puree smeuïg te maken gebruik je beter minarine op basis van gezonde oliën.

Spinaziesalade

Ingrediënten voor 1 persoon:
                         
60 g bladspinazie (handvol blaadjes)
60 g witlof (1/4 stuk)
¼ appelsien
30 g ajuin
2 el citroensap
1 kl olijfolie
1 kl gemalen mosterd
1 kl honing
Mespunt zout
1 ei

Bereidingswijze:
                         
1. Verwijder de stengels van de spinazie.  Was en zwier de spinazie.
2. Schil de appelsien en snij in stukjes.
3. Snij de ajuin en de witloof grof.
4. Maak vinaigrette klaar met olijfolie, citroensap, honing, mosterd, zout en de gesnipperde ajuin door alle ingrediënten bij elkaar te doen en goed te mengen.
Schik de spinazie, de witloof en de stukjes appelsien op een bord. Verdeel hierover de vinaigrette.
Bak een spiegelei. Leg het spiegelei op de salade.
Breng op smaak met peper en zout.

Tips:

Spinazie is rijk aan ijzer, maar voor een goede opname daarvan in ons lichaam moeten wij zorgen voor een bron van vitamine C erbij. Door in dit gerecht appelsien bij de salade toe te voegen en citroensap bij de vinaigrette zorgen we voor een betere opname van ijzer uit de spinazie. Bovendien maakt het dit gerecht ook lekkerder.

Gratin van aardappelen en koolrabi

Ingrediënten:
• 1 ui
• 2 teentjes knoflook
• 1/2 bosje verse tijm
• 1 grote of 2 kleine koolrabi’s
• 400 g bloemig kokende aardappelen
• zout & vers gemalen witte peper
• 200 g crème fraîche
• sap van 1/2 citroen
Bereidingswijze:
1. Snipper de ui en de knoflook.
2. Pluk de blaadjes van de gewassen en drooggeslagen tijm.
3. Meng de ui, de knoflook en de tijm door elkaar.
4. Snijd de geschilde en van de houtachtige plekken ontdane koolrabi in dunne plakjes.
5. Schaaf of snijd de geschilde en gewassen aardappelen in dunne plakken.
6. Leg de aardappelen en de koolrabi om en dakpansgewijs in een ovenvaste schaal.
7. Bestrooi ieder laagje met zout en peper en wat van het tijmmengsel.
8. Roer het citroensap door de crème fraîche en giet dit mengsel over de groenten.
9. Laat de gratin op het rooster in het midden van de oven in ca 25 minuten op 200°C gaar en  goudbruin worden.
10. Geef er een gemengde salade bij. Combineer bijvoorbeeld met lamskoteletten.

Koolrabischotel

Ingrediënten:
• 1 koolrabi
• aardappels voor 2 personen
• 2 eieren
• 1/2 dl room
• 1 theel. milde kerrie
• peper en zout
Bereidingswijze:
1. Kook de aardappels met een snufje zout beetgaar en snijd ze in blokjes.
2. Schil de koolrabi, snijd ze in blokjes en stoof ze in een laagje water met een klontje boter in 10 minuten beetgaar.
3. Klop de eieren met de room los, roer er kerrie, peper en zout door en bak er een omelet van.
4. Snijd de omelet in reepjes.
5. Schep de omeletreepjes bij de overige ingrediënten in een grote pan en laat het gerecht op een laag vuur even doorwarmen

Andijvie met kaassaus

Ingrediënten:

• 1 andijvie
• Peper, zout en nootmuskaat
• 25 g boter
• 25 g bloem
• 1 dl melk
• 100 g geraspte kaas
Bereidingswijze:
1. Maak de andijvie schoon, was ze goed en snijd ze in reepjes.
2. Was de reepjes andijvie nog een keer.
3. Doe de vochtige andijvie in een grote pan.
4. Laat de andijvie slinken, doe er wat zout bij en laat de andijvie nog 2' zachtjes koken.
5. Laat de andijvie uitlekken, maar vang 2 dl van het kookvocht op.
6. Laat in de pan de botersmelten, voeg de bloem toe en dan beetje voor beetje de melk en het kookvocht totdat er een mooie gladde saus ontstaat.
7. Roer er de kaas door.
8. Maak de saus af met nootmuskaat en wat peper en zout.
9. Roer dan de andijvie door de saus en laat de andijvie warm worden

Winterse Boursin ovenschotel

Ingrediënten:

• 4 rapen, 400 g aardappelen, 250 g paddestoelen
• 1 citroen, 2 tomaten
• Boter, 25 g bloem, 200 ml groentebouillon
• 200 ml halfvolle melk, Boursin (kruiden), 100 g gemalen kaas


Bereidingswijze:

1. Kook de rapen en de aardappelen afzonderlijk gaar.
2. Snij 250 g paddestoelen in plakken, besprenkel ze met citroensap en stoof ze gaar.
3. Snij de aardappelen en raapjes in plakken en schik ze samen met de paddestoelen in een vuurvaste schotel.
4. Maak een saus van 2 eetlepels boter, 25 g bloem, 200 ml groentebouillon van 1 tablet en 200 ml halfvolle melk.
5. Roer er 100 g Boursin (kruiden) door.
6. Kruid met peper, zout, muskaatnoot en giet over de groenten.
7. Zet 15' in een voorverwarmde oven op 180°C.
8. Bestrooi met 100 g gemalen kaas en verdeel 2 in blokjes gesneden tomaten over de bereiding.
9. Laat de kaas in de oven smelten.
Soep met venkel en wortel

Ingrediënten:
• 2 uien
• 2 wortelen
• 2 kleine venkelknollen (of 1 grote)
• beetje olie
• groentenbouillon
• tijm
Bereidingswijze:
1.  Snij de groenten in kleine stukjes, hou het venkelgroen opzij voor de garnering.
2.  Fruit de groenten in een laagje olie.
3.  Bouillon en tijm toevoegen en laten gaar koken.
4.   Garneren met het fijn gesneden venkelgroen.

 

Schrijf in op de nieuwsbrief

Retrodagen, kerstweek, paasdecoratie... Mis de start van onze seizoensacties niet!